Trichinella laboratorium VLG BV Epe Nederland

Trichinella

Wat is Trinchinella?

Trichinella is een geslacht uit de familie Trichinellidae, de orde Trichocephalida die behoren tot de rondwormen (Nematoden). De wormen zijn parasieten die voorkomen in het spierweefsel van zoogdieren.

De meeste voorkomende soort is Trichinella spiralis, deze komt meestal voor bij varkens en veroorzaakt de ziekte Trichinellose.  Trichinellose is een besmetting met Trichine wat wordt veroorzaakt door het eten van rauw of halfgaar varkensvlees.

Jaarlijks zijn er minder dan 10 patiënten met Trichinellose, vrijwel altijd in het buitenland opgelopen. Deze worm komt niet meer voor bij dieren uit Nederland en België, maar kan nog wel voorkomen bij geïmporteerde varkens. 

Het Trichinella lab

Trichinella spiralis in spiercellen.

De 3 fasen

Er zijn 3 fasen in het ziekteproces:

  • Darmfase

    De infectie manifesteert zich vooral als een soort voedselvergiftiging door beschadigingen van de twaalfvingerige darm en kan na ongeveer 24 uur tot enkele dagen na infectie misselijkheid, braken en diarree optreden.

  • Migratiefase

    Ziekteverschijnselen zijn vooral aanwezig tijdens de migratie van de larven, door het vrijkomen van toxische en allergene stoffen in het bloed en door ontstekingsverschijnselen in spieren en andere organen, waar de larven terechtkomen. De meest karakteristieke symptomen zijn gezichtsoedeem, met name rond de ogen, puntbloedinkjes onder de nagels. Daarnaast kunnen koorts, hoofdpijn, oogontsteking, vergrote en pijnlijke lymfklieren, huiduitslag, bronchitis en verzwakte, erg pijnlijke spieren ontstaan. Ernstige complicaties, zoals ontsteking van de hartspier en van de hersenen zijn oorzaak van sterfte of hebben een slechte prognose.

  • Spierweefselfase

    De larven kapselen zich in de dwarsgestreepte spieren. Na 2 tot 3 maanden zijn er uitsluitend nog ingekapselde larven te vinden. Na jaren kan verkalking optreden van de cystewand en afsterving van de larven. Dit kan echter soms wel 5 jaar duren. Patiënten kunnen jarenlang van infectie nog klachten hebben.

Om te vermijden dat consumenten geïnfecteerd worden is bij wet geregeld dat elk geslacht varken, wild zwijn en paard moet worden onderzocht op Trichinella voordat het verkocht mag worden.